آموزش ساختن منبع تغذیه متغیر آزمایشگاهی با استفاده از پاور کامپیوتر

جا به جایی پتانسومتر با مولتی ترن
نقشه پایه های خروجی پاور
نقشه کامل مدار
در نقشه مدار برای ورودی ماژول برق ۱۲ ولت که با سیم زرد رنگ ذکر شده و سیم سیاه منفی می‌باشد را ازین کانکتور در پاور بگیرید

یکی از ابزارهای مورد نیاز تمام افرادی که الکترونیک کار میکنند ، منبع تغذیه ولتاژ dc متغیر می‌باشد.

از آنجایی که این دستگاه قیمت ارزانی ندارد برای اینکه هزینه مانع یادگیری دوستان نشود نحوه ساخت آن را برای شما به اشتراک می‌گذاریم

شما میتوانید از پاور کهنه و قدیمی کامپیوتر برای ساخت این دستگاه استفاده کنید.وسایل مورد نیاز شما یک عدد پاور کامپیوتر که سالم باشد.یک عدد ماژول کاهنده ولتاژ متغیر dc . پتانسومتر ده کلیو اهم.ماژول نشان‌دهنده سطح ولتاژ dc.کلید قطع و وصل ساده.led و مقاومت مطابق نقشه.امیدوارم ازین دستگاه لذت ببرید و بکارتون بیاد.لطفا حتما توجه کنید به هیچ عنوان نیاز به باز کردن پاور ندارید و تمامی کارها و مدارها در بیرون پاور اضافه میشود.توجه کنید درون پاور ولتاژهای خطرناکی وجود دارد که در صورت باز کردن پاور خطر برق گرفتگی وجود دارد پس به هیچ عنوان کارآموزان عزیز پاور را باز نکنید.

نکته اینکه ماژول کاهنده را میتوانید از lm2596 استفاده نمایید و ممکن است از نظر ظاهری با شکلی که قرار دادم متفاوت باشد.مولتی ترن روی مدار را در بیاورید و یک پتانسومتر با سه عدد سیم طبق نقشه راهنما وصل نمایید .ماژول ذکر شده میتواند ولتاژ متغیر و قابل تنظیم و حداکثر تا ۳ آمپر به شما بدهد. در صورتی که پاور کامپیوتر ندارید از یک آداپتور سوئیچینگ ۱۲ ولت ۳ آمپری استفاده نمایید.

در صورتی که نیاز به ولتاژ بالاتر از ۱۲ هستید با این ماژول میتوانید حداکثر اداپتور ۳۰ ولتی به جای آداپتور ۱۲ استفاده نمایید.

اجازه کپی این مطالب حتی بدون ذکر نام بنده به شما داده میشود زیرا هدف فقط رضایت خدا و تربیت نسلی موفق‌تر برای سرزمینم میباشد.ما رو از دعای خیرتون بی بهره نگذارید.متشکرم.مهندس شعبان نژاد

32 thoughts on “آموزش ساختن منبع تغذیه متغیر آزمایشگاهی با استفاده از پاور کامپیوتر

  1. سلام
    به غیر از خروجی ۲۰ پین، خروجی های دیگه هم وجود داره میشه از اون ها هم استفاده کرد یا فقط از همون ۲۰ تا میشه استفاده کرد؟

    1. سلام.بله.روی فیشی که برای برق هارد یا دی وی دی رایتر هست چهار عدد سیم داریم.از رنگ زرد و سیاه میشه ۱۲ ولت گرفت و از قرمز و سیاه میشه ۵ ولت خروجی گرفت.برای اینکه اشتباه صورت نگیرد حتما از ولت متر برای تست استفاده نمائید

  2. سلام مگه خروجی پاور ۱۲ ولت نیست دیگه علت اینکه از ماژول استفاده کردین چیه؟ نکنه فقط بخاطر متغیر کردنش ماژل استفاده کردین؟

    1. سلام.خروجی های مختلفی داره پاور کامپیوتر.مثل مثبت پنج.یا منفی پنج.مثبت دوازده و منفی دوازده.ماژولی هم ک استفاده شده کاهنده متغیر هست که بسته به نیاز شما بتونید با پتانسیومتر ولتاژ رو تغییر بدید به لحظه.موفق باشید

  3. بادرود خدمت جناب مهندس شعبان نژاد قبلا هم با قلم شیوای شما آشنا شده بودم این مدار هم مانند مدارهای بیشمار شما بدون نقص و آموزنده است برای جنابعالی آرزوی سلامتی و طول عمر دارم . با احترام محمد علی جعفری

  4. بسیارعالی ومفید ،مهندس عزیزاگه بخواهیم ازکاهنده استفاده نکنیم واز خودپاوراستفاده کنیم وهم حالت متغیر باشه وهم نمایش ولتاژوآمپرمصرف کننده رو نمایش بده وشما این آموزش روقراربدهیدبسیار عالی میشه ،اینترنت زیاد هست ولی کامل نیستند ،ممنون

    1. سلام دوست گرامی.برای نشانگر ولتاژ و امپر میتوانید از ماژول نشان‌دهنده سطح ولتاژ و جریان در همین مدار استفاده کنید.
      ولی برای حالت متغیر دو روش وجود دارد.یا از ماژول کاهنده استفاده شود یا اینکه از پاور ولتاژهای متفاوتی داشته باشید و با یک کلید سلکتور ولتاژ مناسب را انتخاب نمائید.موفق باشید

  5. سلام خسته نباشید
    اگر ولتاژ ۱۲ با آمپر ۱۰ برای فرز دست ساز بخواهیم از کاهنده ۱۰ آمپری باید استفاده کنیم دیگه؟

    1. سلام بله حتما باید میزان امپر مصرف کننده از منبع تغذیه پایین تر باشد.یعنی برای فرز ده آمپری شما باید یک ترانس یا منبع تغذیه حداقل ۱۵ آمپری داشته باشید…

  6. سلام شما از کاهنده ۳امپری استفاده کردید اگه از ۱۰ آمپری بخوایم استفاده کنیم مدارش فرقی می‌کنه؟

    1. سلام دوست گرامی.
      ماژول کاهنده ده آمپری قطعا متفاوت با سه آمپری. ابتدا می‌باید تغذیه ما بیشتر از ده آمپر توان خروجی داشته باشد و سپس با یک ماژول کاهنده ده آمپری ولتاژ را کم و به اندازه دلخواه در بیاوریم… شاید در امپر بالا که مد نظر شماست دیگر استفاده از پاور کامپیوتر و سوکت خروجی مشخص شده دیگر برای شما پاسخگو نیست و به اجبار نیاز به پاور سوییچینگ صنعتی بالای ده امپر می‌باشد .موفق باشید

  7. سلام
    دو سؤال:
    ۱٫ این ماژولها تا جایی که من می‌دانم نمی‌توانند ولتا را تا صفر (یا حتا نزدیک صفر) پایین بیاورند. چگونه می‌توانیم تا نزدیک صفر پایین بیاوریم؟
    ۲٫ در تصاویری که گذاشته‌اید دو پتانسیومتر به کار رفته است، اما در توضیحاتتان فقط از یک پتانسیومتر صحبت می‌کنید. پتانسومتر دوم برای چه منظوری است؟

    1. سلام دوست گرامی.
      حداقل ولتاژ در این ماژول ۱.۲۳ ولت می‌باشد.برای ولتاژ صفر مدار را قطع نمایید نیاز به کاهنده نمیباشد.
      پتانسومتر دوم مربوط به جستجو دقیقتر می‌باشد که فقط در بعضی از ماژول ها موجود می‌باشد و برای زمانی است که میلی ولت هم مهم می‌باشد.
      نکته که فوت کوزه گری محسوب میشود و بعضی اوقات کار راه انداز می‌باشد این است که معمولا دیود یکسوساز معمولی میتواند ۰.۷ هفت دهم ولت کاهش و افت ولتاژ ایجاد کند که در جواب سوال نزدیک ب صفر شماست.

      1. یعنی با اضافه کردن دیود یکسوساز به مدار، می‌توانیم از ۰٫۵ ولت تا ۱۲ ولت داشته باشیم؟
        اگر بله، دیود یکسوساز را کجای مدار قرار دهیم؟

        1. سلام بله.دیود در سیم مثبت خروجی مدار به صورت سری قرار میگیرد.به صورتی که سیم مثبت وارد دیود شده و از طرف دیگر دیود دریافت نمایید.با اینکار هفت دهم ولت کاهش خواهید داشت.توجه داشته باشید با توجه به امپر دیود آمپر خروجی شما کاهش میابد.

      2. هدفم از داشتن ولتاژ صفر یا نزدیک به صفر، این است که بازه‌ای که از این مدار به دست می‌آوریم کامل باشد یعنی از صفر تا ۱۲ ولت.

        1. ولتاژ صفر در آمپلی فایرها کاربرد دارد و معمولا خطوط gnd را ولتاژ صفر متصل مینمایند تا نویز را به حداقل برسانند.
          در این نوع از آمپلی ها زمانی ولتاژ صفر اهمیت دارید که ولتاژ منفی هم داشته باشیم.یعنی اینکه مثلاً آمپلی فایری داریم که ولتاژهای ۱۲- و ۱۲+ و ۰ را برای تغذیه نیاز دارد.در اینجاست که ولتاژ صفر معنی دارد.توجه کنید فاصله بین منفی ۱۲ تا مثبت ۱۲ در اینجا ۲۴ ولت می‌باشد.در اصلاح به این تغذیه ۱۲ ولت سه سر میگویند.و طبیعتاً با ۱۲ ولت دوسر و مثبت و منفی ۱۲ آنجا خیلی متفاوت است.برای خیلی‌ها ولتاژ ۱۲- قابل درک نیست.لذا نیاز است که یاد محور در ریاضیات باشید منفی ۱۲ در تغذیه سه سر در راستای منفی در محور ۱۲ واحد به جلو میرود.موفق باشید

  8. (از ولتاژ «صفر» صرف نظر کنیم.)

    منظورم از این سؤال که آیا «می‌توانیم از ۰٫۵ ولت تا ۱۲ ولت داشته باشیم؟» (بالاتر پرسیدم) این بود که آیا با ۰٫۷ ولت کاهش که دیود ایجاد میکند، انتهای بازه هم از ۱۲ ولت به ۱۱٫۳ ولت کاهش نخواهد یافت؟ به نظر می‌رسد کاهش خواهد یافت. در این صورت، ما ۰٫۷ ولت در انتهای بازه از دست خواهیم.

    آیا راه‌حلی غیر از دیود وجود ندارد؟

    1. بله ۰/۷ ولت از تمامی خروجی ها.ولتاژ صفر رو در کامنت قبلی توضیح دادم.برای ایجادش راه دیگه ای داره.و اما صفر ولت یا اختلاف پتانسیل صفر ی چیز دیگه و مجزا از ولتاژ صفر که مد نظر شماست و ساده ترین راهش کلید ولوم هست که در حالت انتهای کم کلید خاموش میشه و اختلاف پتانسیل صفر و مدار خاموش میشه.مثل رادیو های قدیمی

      1. گفتید «ساده ترین راهش کلید ولوم هست که در حالت انتهای کم کلید خاموش میشه و اختلاف پتانسیل صفر و مدار خاموش میشه».

        اما مشکل این است که در آموزش فوق، در ماژول lm2596، کمترین ولتاژ خروجی، ۱٫۲۳ ولت است. یعنی وقتی ولومِ متصل به ماژول به کمترین مقدارش چرخانده میشود، کمتر از ۱٫۲۳ ولت نمی‌تواند بدهد.

        1. ماژول lm2596 توی دیتاشیت اون مطالعه کردید و مینیمم خروجی ۱.۲۳ ولت هست که با این ماژول نیاز شما حل نخواهد شد.لذا باید از تراشه های سری xl که تلفات ولتاژ کمتری دارند استفاده نمایید.xl4005 با مینیمم ۰/۸ ولت نزدیک به چیزی که شما نیاز دارید و معمولا توی بردها بازاری بیشتر از xl استفاده میشه تا lm.این ماژول توان خروجی بالاتری دارد توان ۵ آمپر.
          شما با سرچ این مطلب در گوگل میتوانید انواع کاهنده ها را مشاهده کنید و طبق مشخصات آنها انتخاب نمایید.
          Buck dc to dc converter

  9. سلام اگر از ولتاژ منفی جای زمین استفاده و ولتاژهای ۲۴و ۱۷و…. بدست بیاریم ،جریان قابل توجهی میدهد؟

    1. سلام.در دیتاشیت این آی سی رگولاتور کاهنده حداکثر ۳ آمپر ذکر شده است.لذا انتظار عددی پایین تر از ۳ آمپر را به عنوان جریان داشته باشید

  10. سلام وقتبخیربرای استفاده از۱۲ولت بیشترمیشودیک ماژول افزاینده قبل ازکاهنده استفاده کرد؟

  11. سلام و درود وقت بخیر چطوری کلی یکجا ۳۰ ولت یا ۴۰ ولت یا ۵۰ ولت متغیر از این پاور گرفت متشکرم

  12. سلام جناب مهندس
    وقتتون بخیر و خسته نباشید
    من تصمیم دارم مدار شما رو ببندم تا ولتاژ متغیر داشته باشم ولی چون ولتاژ خروجی متغیر شما ۳ آمپر هستش بنظر شما با گذاشتن تعدادی کلید اهرمی میتونم خروجیهای ۳.۳ – ۵ – ۸.۳- ۱۵.۳ -۱۷- ۲۰.۳ ولت رو (ولتاژهای ثابت و مجزا) هم با ۲۰ آمپر داشته باشم؟
    چون پاور کامپیوتر من خروجیهای ۳.۳ – ۵ و ۱۲ رو با آمپرهای ۲۰ تا ۲۱ آمپر داره. مثلا سیمهای ۳.۳ و ۵ ولت رو با کلید اهرمی بهم متصل کنم و ۸.۳ ولت ۲۰ آمپر دریافت کنم؟
    اینجور اگر ولتاژ آمپر بالا نیاز داشتم با چند کلید سیمهای ورودی به مدار شما رو قطع کنم و ولتاژ ثابت با آمپر بالا دریافت کنم ؟

    1. سلام.بله جریان خروجی ای سی که در این مدار هست حد اکثر سه آمپر هست و روش دیگر برای داشتن منبع تغذیه متغیر استفاده از کلید سلکتور هست و در صورتی میتوانید از کلید سلکتور استفاده کنید که همه ولتاژ های مورد نیاز خودتون را به صورت مجزا داشته باشید.موفق باشید

  13. سلام
    با تشکر توضیحات خوب و کامل بود فقط یه سؤال چرا ۵ ولت به ولتمتر وصل کردید میشه حذف کرد فقط از ۱۲ ولت برای متغیر استفاده کرد چون من یه سیویچ سلکتور گذاشتم که از ۱۲ و۵ و۳.۳ ولت جدا استفاده کنم از یه خروجی۱۲ سکتور به ماژول استفاده کنم(هنوز ماژول و ولتمر نگرفتم)

    1. سلام وقت بخیر.
      ماژول ولتمتر و آمپرمتر پنلی دارای پنج سیم می‌باشد که شامل دو سوکت مجزا می‌باشد
      یکی دو رشته و سوکت بعدی سه رشته است. سوکت دو رشته برق تغذیه ماژول است که در این نقشه به پنج ولت وصل گردیده است و سوکت سه سیم که سیم سیاه منفی و سیم آبی برای آمپر و سیم قرمز هم برای ولتمتر به خروجی ماژول کاهنده نصب گردید است.
      البته با حذف ماژول کاهنده و استفاده از یک عدد کلید سلکتور میتوان از خروجی های ثابت خود پاور کامپیوتر استفاده نمود.موفق باشید

  14. با سلام و درود خدمت استاد گرامی.
    یه پاور کامپیوتر دارم که خروجی ۱۲ ولت ندارم و رو خروج ۵ ولت بالای ۶ ولت نشون میده رو مولتی متر. اتصال ps-on وصل کردم.ولی فن روشن نمیشه که پاور راه بیوفته.مشکل مداوم فیوز سوزی و دیود پل دیود داشت که رفع شد .
    لطفاً راهنمایی کنید.سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.